Bliny na zsiadłym mleku

4.48 (183 ocen)

  • 30 min

Pyszne, pulchne placuszki. Podawane na słodko i na słono, zawsze są znakomite

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szkl zsiadłego mleka
    1 jajko
    1 3/4 szkl mąki
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka oleju do smarowania patelni
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Placki Bliny Przystawki

Bliny na zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać mleko,dodać mąkę, jajko, sól i cukier
  • 2. Wymieszać mikserem na jednolitą masę,dodać sodę, wymieszać
  • 3. Patelnię ( 24 cm ) rozgrzać i posmarować olejem. Na patelnię wlać chochelkę ciasta, poruszając patelnią rozprowadzić po całej powierzchni na grubość około pół centymetra
  • 4. W chwili gdy ciasto zaczyna być suche odwrócić na drugą stronę i chwilę dosmażyć
  • 5. Placki składać jeden na drugim , przykrywając ściereczką
  • 6. Podawać na ciepło z bitą śmietaną i owocami, z dżemem lub z kwaśną śmietaną

Porady

Ciasta po wymieszaniu z sodą już nie mieszać. Ja na patelnię wylewam nie używając chochelki bezpośrednio z miski

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zsiadłe mleko Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować