Chlebek czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek może być dobrym dodatkiem do sałatek jak i do grilla.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 230 g mąki
    łyżka cukru
    jajko
    ½ łyżeczki soli
    5 g suchych drożdży
    100 ml letniego mleka
    30 g masła

    2 łyżki siekanego szczypiorku
    20 g masła
    żółtko
    150 g sera mozzarella
    3-4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Dodatki

Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.
    Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.
    Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.
    Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.
    Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować