Chlebek czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.
Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.
Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.
Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.
Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze