300 g zakwasu żytniego
850 g mąki żytniej chlebowej
550-600 ml letniej wody
łyżka soli
pół łyżeczki cukru
garść płatków owsianych górskich
łyżka siemienia lnianego- ziarna
garść ziaren np. słonecznika, sezamu lub czarnuszki na wierzch
1.Wszystkie składniki (oprócz ziaren na wierzch) umieść w misce i wymieszaj- można robotem planetarnym. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat- w temp pokojowej, na ok 6-7 godzin (można na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy np 2 keksówki, metalowy garnek do pieczenia chleba lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami lub formy wyłóż papierem do pieczenia Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ulubionymi ziarnami. Odłóż w temp. pokojowej na 30 minut do wyrośnięcia.
Chlebek pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu, odłóż na kratkę i spryskaj delikatnie woda. Smacznego.
Komentarze