Chleb żytni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Pyszny zdrowy chleb na domowym zakwasie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 300 g zakwasu żytniego
    850 g mąki żytniej chlebowej
    550-600 ml letniej wody
    łyżka soli
    pół łyżeczki cukru
    garść płatków owsianych górskich
    łyżka siemienia lnianego- ziarna
    garść ziaren np. słonecznika, sezamu lub czarnuszki na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz ziaren na wierzch) umieść w misce i wymieszaj- można robotem planetarnym. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat- w temp pokojowej, na ok 6-7 godzin (można na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy np 2 keksówki, metalowy garnek do pieczenia chleba lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami lub formy wyłóż papierem do pieczenia Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ulubionymi ziarnami. Odłóż w temp. pokojowej na 30 minut do wyrośnięcia.
    Chlebek pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu, odłóż na kratkę i spryskaj delikatnie woda. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować