Chleb żytni

  • wyświetlono: 112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny zdrowy chleb na domowym zakwasie

MagdalenaS
  • 1 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

300 g zakwasu żytniego
850 g mąki żytniej chlebowej
550-600 ml letniej wody
łyżka soli
pół łyżeczki cukru
garść płatków owsianych górskich
łyżka siemienia lnianego- ziarna
garść ziaren np. słonecznika, sezamu lub czarnuszki na wierzch

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz ziaren na wierzch) umieść w misce i wymieszaj- można robotem planetarnym. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat- w temp pokojowej, na ok 6-7 godzin (można na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy np 2 keksówki, metalowy garnek do pieczenia chleba lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami lub formy wyłóż papierem do pieczenia Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ulubionymi ziarnami. Odłóż w temp. pokojowej na 30 minut do wyrośnięcia.
    Chlebek pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj od razu po upieczeniu, odłóż na kratkę i spryskaj delikatnie woda. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chleb domowymaka zytniachleb na zakwasie

Komentarze

Podobne przepisy

chleb pszenno- żytni

Dodane przez: Maggie79

Chleb pszenno-żytni

Nie ma nic lepszego niż smak i...

Mleczny chleb pszenno - żytni

Dodane przez: zzewa

Mleczny chleb pszenno - żytni

Pyszny domowy chleb - nie ma nic...

Zakwas żytni

Dodane przez: 2milutka

Zakwas żytni do chleba

Podstawą do upieczenia dobrego...

Zakwas żytni

Dodane przez: Waldek

Zakwas żytni na chleb

Postanowiłem w końcu zrobić chleb...

Chleb żytni razowy

Dodane przez: bogusia82

Chleb żytni razowy

Chleb żytni piekę dość regularnie,...

chleb żytni

Dodane przez: majka190382

CHLEB ŻYTNI

Pachnące domowe pieczywo

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE