Chleb żytni razowy

4.5 (173 ocen)

  • 45 min

Pyszny, ciężki, wilgotny i zdrowy!Taki jak lubię

  • 45 min

Składniki:

  • 350 g mąki żytniej razowej (2000)
    50 g otrąb żytnich
    100 g mąki pszennej chlebowej (650)
    400 ml ciepłej wody
    opakowanie suszonych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb żytni razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1iradxl 1. wszystkie suche składniki mieszam w misce.
  • image-03gl733 2. dolewam wodę i zagniatam gładkie ciasto
  • image-1he8vac 3. zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 16 godzin. Po tym czasie chlebek ma wyrazisty zapach zakwasu
  • image-03h70yq 4. ciasto jeszcze raz wyrabiam ręką. Przekładam do wysypanej mąką formy i wyrównuję wierzch. Posypuję płatkami owsianymi
  • image-1twx1ur 5. piekę 45 minut w 220 stopniach. Potem wykładam na kratkę aby chleb mógł wystygnąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować