Chleb ziołowy na drożdżach

4.5 (174 ocen)

Chlebek pachnący ziołami! Prosty, bo przygotowywany na drożdżach, bardzo miękki, puszysty no i aromatyczny. Ilość dodanych ziół to kwestia gustu. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne bochenki, dajcie ich więcej.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g świeżych drożdży
    400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    1/2 szkl ciepłej wody
    1/2 szkl ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki masła, stopionego
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanego oregano
    3 łyżki posiekanego koperku
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 ząbki czosnku, posiekanego

    Dodatkowo:
    masło i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb ziołowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Dodać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30-60 minut do „ruszenia drożdży".
  • image-1sggigs 2. Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.


    Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość- patrz zdjęcia poniżej). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.
  • 3. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawić na kolejne 60 minut do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.





    Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy pysznie chrupiącą skórkę :)



    Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować