Chlebek pachnący ziołami! Prosty, bo przygotowywany na drożdżach, bardzo miękki, puszysty no i aromatyczny. Ilość dodanych ziół to kwestia gustu. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne bochenki, dajcie ich więcej.
Chleb ziołowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Dodać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30-60 minut do „ruszenia drożdży".
2.Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość- patrz zdjęcia poniżej). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.
3.Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Odstawić na kolejne 60 minut do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy pysznie chrupiącą skórkę :)
Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Komentarze