chleb ze słonecznikiem, miękki, pulchny z chrupiącą skórką

4.49 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny chlebuś z ziarnami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI, na jeden spory chlebek
    Ciasto:
    -600g mąki, może być tortowa, może być pomieszana pszenna z żytnią, jak lubicie :-)
    -1,5 szklanki ciepłej wody
    -2 łyżki cukru
    -1 łyżeczka soli
    -2,5 dag drożdży świeżych
    -3 łyżki zimnego mleka
    -słonecznik łuskany około 3 porządne garście

    Dodatkowo:
    troszkę mleka do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ze słonecznikiem, miękki, pulchny z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mleku
  • . 2. resztę składników dajemy do miski, wlewamy drożdże, wsypujemy 2 garście słonecznika
    i wszystko miksujemy, następnie wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, jednak nie powinno się kleić.
  • chlebek 3. Ciasto chwilę wyrabiamy, następnie odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-około 35 minut.

    Następnie ciasto przerabiamy, przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki-keksówki. (możecie również zrobić bochenek i piec go na blaszce z piekarnika)

    Smarujemy mlekiem posypujemy słonecznikiem, dociskamy lekko, i odstawiamy chleb, do podrośnięcia-10 minut.

    Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

    Chlebek jest pachnący, chrupiący, i bardzo smaczny, polecam gorąco :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować