Chleb z ziołami

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 30 min

chleb drożdżowy z dodatkiem ziół

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 ml mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki
    1 łyżeczka soli
    50 g masła
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
    Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.

    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko,
    i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść po czym dodać
    posiekany koperek i pietruszkę. Ponownie zagnieść.
    Dobrze wyrobić i uformować ciasto w kulkę.
    Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i uformować podłużny wałek.
    Foremkę keksówkę 37x12 cm (mierzona na górze formy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
    Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Przed wstawienie do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować