Domowy chleb z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlać 1/3 szklanki letniej wody do dużej miski i wsypać lub pokruszyć drożdże. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 5 minut. W tym czasie wymieszać 6 łyżek oliwy, 2 szklanki letniej wody i drobną sól morską. Wlać powstały płyn do drożdży i dosypać trzy gatunki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, można pokropić je wodą, żeby nadawało się do dalszej obróbki. Ciasto należy ugniatać do momentu aż będzie miękkie, jedwabiste i delikatne. Wtedy należy dodać zioła prowansalskie i ugnieść je z masą chlebową.
2.Następnie trzeba z ciasta uformować kulę i przełożyć je do lekko naoliwionej miski. Miskę szczelnie przykryć plastikową folią i pozostawić w ciepłym miejscu.
3.Ciasto powinno rosnąć do momentu podwojenia swojej objętości, czyli około 2 godziny. Gdy będzie gotowe należy je przeklepać, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
4.Następnie należy ciasto podzielić na trzy części i umieścić je w posmarowanych oliwą i lekko oprószonych mąką, keksówkach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie 30min należy zrobić w cieście dołki i pozostawić ciasto na jeszcze jedną godzinę, by ostatecznie wyrosło. Po upływie tego czasu ciasto posypać solą morską i skropić oliwą, w szczególności dołeczki.
5.Chleb piec przez 20-25 min, aż będzie puszysty i złocisty, w około 200 stopniach.
Komentarze