Domowy chleb z ziołami prowansalskimi

4.5 (180 ocen)

Chleb dla miłośników francuskich smaków, ale i nie tylko. Delikatny i puszysty, z odrobiną masełka jest pokusą, z której ciężko zrezygnować.

Składniki:

  • Składniki (na 3 keksówki):
    2 i 1/3 szkl letniej wody
    2,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 20g świeżych)
    6 łyżek oliwy
    1,5 łyżki drobnej soli morskiej
    6 szkl mąki pszennej
    2/3 szkl razowej mąki
    1 szkl mąki kukurydzianej
    Garść ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb z ziołami prowansalskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać 1/3 szklanki letniej wody do dużej miski i wsypać lub pokruszyć drożdże. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą i odstawić na 5 minut. W tym czasie wymieszać 6 łyżek oliwy, 2 szklanki letniej wody i drobną sól morską. Wlać powstały płyn do drożdży i dosypać trzy gatunki mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, można pokropić je wodą, żeby nadawało się do dalszej obróbki. Ciasto należy ugniatać do momentu aż będzie miękkie, jedwabiste i delikatne. Wtedy należy dodać zioła prowansalskie i ugnieść je z masą chlebową.
  • 2. Następnie trzeba z ciasta uformować kulę i przełożyć je do lekko naoliwionej miski. Miskę szczelnie przykryć plastikową folią i pozostawić w ciepłym miejscu.
  • 3. Ciasto powinno rosnąć do momentu podwojenia swojej objętości, czyli około 2 godziny. Gdy będzie gotowe należy je przeklepać, żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
  • 4. Następnie należy ciasto podzielić na trzy części i umieścić je w posmarowanych oliwą i lekko oprószonych mąką, keksówkach. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po upływie 30min należy zrobić w cieście dołki i pozostawić ciasto na jeszcze jedną godzinę, by ostatecznie wyrosło. Po upływie tego czasu ciasto posypać solą morską i skropić oliwą, w szczególności dołeczki.
  • 5. Chleb piec przez 20-25 min, aż będzie puszysty i złocisty, w około 200 stopniach.

Porady

Chleb musi nieco przestygnąć przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować