Chleb z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
    50 g mąki żytniej typ 720
    2 łyżeczki soli
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    260 g letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    200 g zielonego groszku z puszki (waga po odsączeniu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki.

    Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną. Chlebek ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 60 minut).
  • 2. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Chleb piec przez ok. 40-50 minut. Czas u każdego może być nieco inny, należy kontrolować stopień wypieczenia.

    Upieczony wyjąć z piekarnika i formy, ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować