Ten chlebek jest stosunkowo prostym pieczywem na drożdżach i jasnej mące. Oryginalności dodaje mu zielony groszek. Chleb zalicza się do tych o lekkim i puszystym miąższu. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
260 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
200 g zielonego groszku z puszki (waga po odsączeniu)
Chleb z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obydwa rodzaje mąki, sól, cukier oraz suche drożdże wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dolać wodę i wyrobić ciasto rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto można wyrobić również mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania wsypać odsączony groszek z puszki i ponownie zagnieść ciasto. Gdyby była taka potrzeba, dosypywać odrobinę mąki.
Ciasto przełożyć do naoliwionej i oprószonej mąką miski i odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości (ok. 1,5-2 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej mąką pszenną. Chlebek ponownie odstawić do wyrośnięcia (ok. 60 minut).
2.Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Chleb piec przez ok. 40-50 minut. Czas u każdego może być nieco inny, należy kontrolować stopień wypieczenia.
Upieczony wyjąć z piekarnika i formy, ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze