Chleb z rodzynkami i orzechami

0 (0 ocen)

Chleb jest pyszny z samym masłem, ale można również jako dodatku użyć dżemu, miodu, fig.

Składniki:



  • Biga
    110g mąki chlebowej pszennej typ 750
    110g mąki pszennej graham typ 1850
    140g wody
    1/8 łyżeczki drożdży instant
    Ciasto właściwe
    610 g mąki chlebowej pszennej typ 750
    70 g mąki pszennej graham typ 1850
    510 g wody
    20 g soli
    4 g drożdży suszonych instant
    cała biga
    140 g orzechów włoskich
    100 g rodzynek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z rodzynkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać mąki, sól, drożdże wlać wodę, całą bigę i miksować około 3 minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować