Chleb czekoladowy na zakwasie, z rodzynkami i orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszny, śniadaniowy wypiek. Świetnie sprawdzi się też na dziecięce przyjęcie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2/3 szklanki aktywnego zakwasu (użyłam żytniego),
    szklanka ciepłej wody,
    2 i 2/3 szklanki mąki chlebowej (użyłam 720 i 820),
    szklanka rodzynek koryntek (najlepiej namoczonych na noc),
    1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
    2/3 tabliczki mlecznej czekolady (dobrej jakości),
    2 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Zakwas

Chleb czekoladowy na zakwasie, z rodzynkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać zakwas z wodą.
    Dosypać mąkę, sól i kakao. Wymieszać. Następnie dodać orzechy, rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
    Przykryć i odstawić na 10 minut.
  • 2. Wyrobić ciasto: naciągnąć kawałek ciasta z brzegu i przycisnąć go do środka (tak jakby składać w kwiat). Czynność powtarzać z każdej strony miski.
    Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut. 2 razy powtórzyć czynność. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować. W tym celu uderzamy kilka razy pięścią w środek ciasta.
  • 3. Ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką. Podzielić na dwie, równe porcje. Uformować dwa bochenki (mogą być okrągłe).
    Zostawić do wyrośnięcia na kilka godzin (od 3 do 6 w zależności od aktywności zakwasu). Po tym czasie ponacinać bochenki.
  • 4. W piekarniku ustawić ceramiczne naczynie z wodą i rozgrzać piekarnik do 240 stopni (ok. 8 minut).
    Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (wyjąć naczynie z wodą). Włożyć chleb. Piec 35 minut. Wystudzić na kratce.

Porady

Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos, gdy stuknie się go w spód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować