Chleb z orzechami włoskimi i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny chleb z orzechami o lekko słodkawym posmaku.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100g orzechów włoskich
    - 100g rodzynek
    - 250g mąki pszennej chlebowej
    - 200g mąki razowej
    - 9g drożdży świeżych
    - 130ml soku jabłkowego
    - 100ml wody
    - 5ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy Zakwas

Chleb z orzechami włoskimi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku wysmaruj blachę olejem oraz nastaw piekarnik na 170 st.
  • 2. Do miksera włóż drożdże, zalej letnią wodą oraz sokiem jabłkowym, a następnie dodaj obie mąki. Wszystkie składniki wyrabiaj 6 minut na średnich obrotach.
  • 3. Na samym końcu dodaj do ciasta orzechy włoskie oraz rodzynki i wyrabiaj na małych obrotach przez kolejną minutę.
  • 4. Gdy ciasto będzie już przyjemnie miękkie i co ważne będzie swobodnie odchodziło od ścianek miski możesz wyłączyć mikser. Ciasto uformuj w podłużny walec i przełóż na wysmarowaną olejem blachę. Odłóż w ciepłe miejsca do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • 5. Wyrośnięty chleb włóż do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować