Chleb z orzechami włoskimi i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku wysmaruj blachę olejem oraz nastaw piekarnik na 170 st.
2.Do miksera włóż drożdże, zalej letnią wodą oraz sokiem jabłkowym, a następnie dodaj obie mąki. Wszystkie składniki wyrabiaj 6 minut na średnich obrotach.
3.Na samym końcu dodaj do ciasta orzechy włoskie oraz rodzynki i wyrabiaj na małych obrotach przez kolejną minutę.
4.Gdy ciasto będzie już przyjemnie miękkie i co ważne będzie swobodnie odchodziło od ścianek miski możesz wyłączyć mikser. Ciasto uformuj w podłużny walec i przełóż na wysmarowaną olejem blachę. Odłóż w ciepłe miejsca do wyrośnięcia (około 30 minut).
5.Wyrośnięty chleb włóż do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
Komentarze