Chleb z płatkami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ziarno słonecznika i płatki orkiszowe, wymieszać, zrobić po środku miejsce na kubek z drożdżami.
Drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i 1 szklankę ciepłej wody rozmieszać w kubku i ustawić w misce z mąką, gdyż drożdże mocno rosną i w ten sposób ich nadwyżka wykipi wprost do mąki.
Odstawić na 20 minut.
Następnie wylać drożdże z kubka do mąki i dodając ciepłą wodę wyrobić na plastyczne ciasto.
Podzielić go na 2 części i przełożyć do keksówek.
Wierzch wyrównać ręką nawilżoną olejem. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką, ja ustawiam je na garnku z ciepłą wodą.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Wstawić keksówki z ciastem posmarowanym żółtkiem z mlekiem i piec 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjąć z foremek i ustawić je na kratce. Skórkę nawilżyć letnią wodą i przykryć ściereczką, w ten sposób skóra chlebków nam ładnie zmięknie.
Można dać ¾ kg mąki luksusowej typ 550 oraz ¼ kg mąki pełne ziarno 3 zboża Lubella a wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Komentarze