Chleb z płatkami orkiszowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Z domowym masełkiem smakuje znakomicie.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki, u mnie tortowa lub 1:1 z żytnią
    100 gram świeżych drożdży
    0,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
    10 czubatych łyżek płatków orkiszowych
    3,5 łyżeczki soli
    3 łyżeczki cukru
    Około 1 litra ciepłej wody
    2 keksówki natłuszczone i wysłane papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z płatkami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, ziarno słonecznika i płatki orkiszowe, wymieszać, zrobić po środku miejsce na kubek z drożdżami.
    Drożdże, 3 łyżeczki cukru, 3 łyżki mąki i 1 szklankę ciepłej wody rozmieszać w kubku i ustawić w misce z mąką, gdyż drożdże mocno rosną i w ten sposób ich nadwyżka wykipi wprost do mąki.
    Odstawić na 20 minut.
    Następnie wylać drożdże z kubka do mąki i dodając ciepłą wodę wyrobić na plastyczne ciasto.
    Podzielić go na 2 części i przełożyć do keksówek.
    Wierzch wyrównać ręką nawilżoną olejem. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką, ja ustawiam je na garnku z ciepłą wodą.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Wstawić keksówki z ciastem posmarowanym żółtkiem z mlekiem i piec 1 godzinę.
    Po wyjęciu z piekarnika chlebki wyjąć z foremek i ustawić je na kratce. Skórkę nawilżyć letnią wodą i przykryć ściereczką, w ten sposób skóra chlebków nam ładnie zmięknie.
    Można dać ¾ kg mąki luksusowej typ 550 oraz ¼ kg mąki pełne ziarno 3 zboża Lubella a wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka żytnia Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować