Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem

0 (0 ocen)

Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, wilgotny, sprężysty miękisz. Ser dojrzewający znajduje się w każdej ukrojonej kromce chleba i nadaje mu wytrawnego charakteru.

Składniki:

  • Składniki na 2 bochenki chleba:
    zaczyn:
    50 g aktywnego zakwasu żytniego
    100 g mąki pszennej, chlebowej
    120 g wody
    bibosz:
    100 g mąki jęczmiennej
    150 g wody
    ciasto chlebowe:
    cały zaczyn
    cały bibosz
    650 g mąki pszennej chlebowej
    230-250 g wody
    1 łyżeczka słodu jęczmiennego
    1 łyżeczka soli
    150 g sera dojrzewającego Bleu d'Auvergne (lub inny ser podpuszczkowy dojrzewający z przerostem pleśni)
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 1. Przygotowanie zaczynu:
    Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.

    Przygotowanie bibosza:
    Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin.

    Przygotowanie ciasta chlebowego:
    Z wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w naoliwionej misce, przykrytej ściereczką.
    Po tym czasie wyłożyć ciasto na naoliwiony blat i delikatnie, rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką.
    Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na blacie posypanym mąką jęczmienną.
    Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
    Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut.
    Jeśli do pieczenia używasz naczynia żaroodpornego, to po upieczeniu wyjmij chleb i wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować