Chleb z kminkiem na zakwasie

  • wyświetlono: 1212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubimy domowe pieczywo. Z kminkiem to mój ulubiony chlebek.

IMG_4402

Składniki

Zaczyn;
3 łyżki zakwasu
150 g mąki pszennej typ 750
150 ml wody

Ciasto:
cały zaczyn
700 g mąki pszennej typ 750
60 g maki żytniej typ 720
50 g otrąb żytnich
25 g soli
ok 370 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z kminkiem na zakwasie

  • 1. Wieczorem poprzedniego dnia włożyć do miski zakwas, mąkę i wodę. Wymieszać, przykryć i zostawić do następnego dnia.
    Resztę zakwasu dokarmić i następnego dnia po fermentacji schować do lodówki.
  • 2. Do miski wsypać obie mąki, otręby, sól i wymieszać. Dodać zaczyn i większą część wody ( w zależności od stopnia wilgotności mąki, ilość wody może być zmienna), wyrobić ciasto, pod koniec dodać kminek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia,
  • 3. Z wyrośniętego ciasta uformować dwa chlebki i złożeniem do góry, włożyć do oprószonych mąką koszyczków. Przykryć do wyrośnięcia. U mnie rosło ponad trzy godziny.
  • 4. Wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia i kilka razy naciąć ostrym nożem lub żyletką. Skropić wodą i wstawić do piekarnika z temp.200 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 - 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylachlebkminekDOMOWE PIECZYWO

Komentarze

Podobne przepisy

Chlebek na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb na zakwasie żytnim

Był taki okres w moim życiu, że...

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Dodane przez: anemon

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Chleb piekłam w nagrzanym garnku...

chleb

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Chleb na zakwasie z garnka rzymskiego

Kolejny bardzo dobry chleb , po...

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

Dodane przez: anemon

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

Prosty i szybki do zrobienia chleb...

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni razowy jest smaczny...

image-0sjst9a

Dodane przez: Alex M

Chleb z amarantusem na zakwasie

Bardzo wilgotny i długo świeży...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE