Chleb z kaszą jaglaną i otrębami

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj chlebek na bogato. Dzięki dodaniu kaszy jaglanej chleb długo zachowuje wilgotność. Ja swój jadłam przez tydzień i każdego dnia był smaczny, bez odświeżania. Zachęcieni? Zapraszam dalej:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej- waga suchego produktu

    150 g mąki razowej pszennej

    80 g mąki razowej żytniej

    400 g mąki typ 750

    30 g otrąb pszennych

    40 g drożdży

    1,5 łyżeczki soli

    350 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z kaszą jaglaną i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wsypać do rondelka, prażyć. Gdy zacznie pachnieć przełożyć kaszę na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie do rondelka przełożyć kaszę i zalać 250 ml wody i ugotować kaszę do miękkości. Odcedzić I ostudzić.
  • 2. Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać drożdże i rozpuścić je. Dodać 100 g mąki pszennej i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia.

    Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, dodać otręby I sól. Dodać kaszę i wymieszać. Dodać zakwas i 250 ml wody i wyrobić ciasto. Wystarczy 5 minut wyrabiać.
  • 3. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia potrwa to 1-1,5 godziny.

    Po tym czasie wyłożyć ciasto do dwóch keksówek- mniejszej i większej. Zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzać do 180 z termoobiegiem i piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować