Dzisiaj chlebek na bogato. Dzięki dodaniu kaszy jaglanej chleb długo zachowuje wilgotność. Ja swój jadłam przez tydzień i każdego dnia był smaczny, bez odświeżania. Zachęcieni? Zapraszam dalej:)
Chleb z kaszą jaglaną i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wsypać do rondelka, prażyć. Gdy zacznie pachnieć przełożyć kaszę na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie do rondelka przełożyć kaszę i zalać 250 ml wody i ugotować kaszę do miękkości. Odcedzić I ostudzić.
2.Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać drożdże i rozpuścić je. Dodać 100 g mąki pszennej i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać wszystkie mąki, dodać otręby I sól. Dodać kaszę i wymieszać. Dodać zakwas i 250 ml wody i wyrobić ciasto. Wystarczy 5 minut wyrabiać.
3.Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia potrwa to 1-1,5 godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciasto do dwóch keksówek- mniejszej i większej. Zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 z termoobiegiem i piec około 50 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego.
Komentarze