Chleb pszenny z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek. Przygotowany z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej. Polecam na kanapki.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
    1 szkl ciepłej wody
    1 op suszonych drożdży ( 7 g )
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    2 łyżki oleju
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    zimna woda do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wlewamy ciepłą wodę oraz olej. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy blaszkę ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Wyrośnięte ciasto smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
    Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mąka pszenna Olej Sól Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować