Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pysznie, kolorowo i bardzo zdrowo - sałatka z kaszą jaglaną, pieczonym burakiem, jarmużem i szynką szwarcwaldzką. Idealna na pełnowartościowe śniadanie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza jaglana - 100g
    Jarmuż - 100g
    Burak (u mnie podłużny) - 2szt
    Szynka szwarcwaldzka - 4 plasterki
    Olej lub oliwa - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżka
    Sól i pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kaszą jaglaną i burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w szklanym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach. Po 60 minutach najlepiej sprawdzić widelcem, czy burak jest miękki i w razie potrzemy dopiekać jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy, i kroimy buraki w kostkę.

    Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Przelewamy wrzątkiem, z potem zimną wodą.
    Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki.

    Łączymy buraki, kaszę, jarmuż i szynkę. Dodajemy olej, ocet, syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.

Porady

Buraki można upiec dzień wcześniej przy okazji np. pieczenia ciasta czy obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować