Kolejny dyniowy wypiek na zakwasie. Dynia i kasza jaglana nadają chlebowi wilgotność, warto do niego uprażyć słonecznik. Wtedy przyjemność jest większa
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
100 g mąki pszennej typ 650
150 g wody
Ciasto właściwe:
200g puree z dyni
50 ml wody
200 g mąki pszennej typ 1050
200 g mąki pszennej typ 650
100 g słonecznika
100 g kaszy jaglanej ugotowanej
1 łyżeczka soli
Chleb z dynią i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na zaczyn: do miski wlać zakwas, dodać wodę i mąkę, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia dodać puree z dyni i wodę. Wymieszać.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, kaszę jaglaną ostudzić. Wrzucić do misy razem z mąkami i solą. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto przełożyć do keksówki (15x28), posypać lekko mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Można naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce
Komentarze