Chleb z dynią i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Kolejny dyniowy wypiek na zakwasie. Dynia i kasza jaglana nadają chlebowi wilgotność, warto do niego uprażyć słonecznik. Wtedy przyjemność jest większa

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    100 g mąki pszennej typ 650
    150 g wody
    Ciasto właściwe:
    200g puree z dyni
    50 ml wody
    200 g mąki pszennej typ 1050
    200 g mąki pszennej typ 650
    100 g słonecznika
    100 g kaszy jaglanej ugotowanej
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Puree Zakwas

Chleb z dynią i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na zaczyn: do miski wlać zakwas, dodać wodę i mąkę, zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Następnego dnia dodać puree z dyni i wodę. Wymieszać.

    Słonecznik uprażyć na suchej patelni, kaszę jaglaną ostudzić. Wrzucić do misy razem z mąkami i solą. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.

    Następnie ciasto przełożyć do keksówki (15x28), posypać lekko mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Można naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 20-25 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Kasza Słonecznik Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować