To pomysł co zrobić z odrobiną ryżu lub kaszy jeśli nam zostało z obiadu.
Chleb wychodzi bardzo pyszny, miękki i puszysty.
4 godz.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
( z podanych porcjo wyszły mi 3 chlebki w keksówce rozmiarów ok. 35 cm )
750 g mąki
1 opakowanie 8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
duża szczypta soli
50 g surowego ryżu
50 g kaszy ( owsiana, bulgur, gryczana lub drobna wiejska )
Chleb z dodatkiem gotowanej kaszy i ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę i ryż gotujemy. Ugotowaną odstawiamy by przestygła.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ujętej wody od całości wody, dodajemy cukier oraz ujmujemy od całości mąki 2-3 łyżki mąki dodając ją do zaczynu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 min.
Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy ugotowaną kasze i ryż , sól i pozostałą letnią ALE NIE GORĄCĄ wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy oleju i ponownie wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto i odstawiamy na ok 1.godz do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po godz. wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do form wyłożonych papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok.50 min w 200 stopniach na środkowej półce. Na 5 min przed końcem smarujemy wierzch lekko wodą/mlekiem. Upieczony rumiany chlebuś wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce by mógł ostygnąć.
Komentarze