Sałatka z ryżu i kaszy, z jajkiem, ciecierzycą i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taka sałatka jest idealna na drugie śniadanie. Bardzo sycąca i prosta w wykonaniu. Wystarczy ugotować ziarna, dodać jajka i warzywa i wszystko razem wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Sałatkę można podać ze świeżym, chrupiącym i zdrowym pieczywem. Można zapakować do pudełka śniadaniowego i zabrać do pracy czy szkoły. Sprawdzi się również jako lekkie danie obiadowe, ale polecam na drugie śniadanie. Zróbcie koniecznie. Będzie zdrowo, pysznie i kolorowo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 woreczki ( łącznie 20 dag ) mixu Lunch ( ryż parboiled, kasza bulgur, kasza owsiana, ryż czerwony )
    4 jajka
    pół puszki kukurydzy
    pół słoika ciecierzycy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    2 łyżki oleju
    świeża natka pietruszki według uznania
    sok z cytryny według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z ryżu i kaszy, z jajkiem, ciecierzycą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna gotujemy według przepisu na opakowaniu, wysypujemy z woreczków do większej miski i dokładnie studzimy.
  • 2. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy dokładnie z zalewy.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, studzimy i kroimy w większą kostkę.
  • 4. Natkę pietruszki płuczemy i drobno kroimy.
  • 5. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki się przegryzły.
  • 6. Gotową sałatkę podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić. Użyłam gotowego mixu Lunch, w którego w skład wchodzą: ryż parboiled, kasza bulgur, kasza owsiana, ryż czerwony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować