Domowy chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlej do wysokiego garnuszka, dodaj cukier, drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiej do większego naczynia. Dodaj sól, otręby, słonecznik i len. Wymieszaj składniki. Wlej rozczyn i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
3.Formę wysmaruj olejem. Możesz obsypać słonecznikiem. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż. Obsyp słonecznikiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
4.Piekarnik rozgrzej do 220 st. Włóż ciasto. Piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz przez kolejne 30 min.
Komentarze