Domowy chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo zdrowy i smaczny. Każdy z łatwością może go samodzielnie przygotować w domu.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 3 łyżki otręb owsianych
    - 4 łyżki słonecznika + 1 łyżka do obsypania
    - 2 łyżki siemienia lnianego
    - łyżeczka soli
    - łyżka cukru
    - 3 g drożdży
    - 2, 5 szkl. ciepłej wody
    - łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowy chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlej do wysokiego garnuszka, dodaj cukier, drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiej do większego naczynia. Dodaj sól, otręby, słonecznik i len. Wymieszaj składniki. Wlej rozczyn i wyrób ciasto za pomocą łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Formę wysmaruj olejem. Możesz obsypać słonecznikiem. Przełóż ciasto do formy i równomiernie rozłóż. Obsyp słonecznikiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
  • 4. Piekarnik rozgrzej do 220 st. Włóż ciasto. Piecz przez 10 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 st. i piecz przez kolejne 30 min.

Porady

Możesz użyć innych ziaren, np.dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować