Chleb wiedeński

4.5 (196 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Chrupiąca skórka, puszysty środek.. to jest właśnie chleb wiedeński, wypiekany z mąki pszennej. Jest niezwykły! Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Ja piekłam go w piekarniku z parą wodną, by miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

  • 5 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Zaczyn:
    120 g ciepłej wody
    120 g ciepłego mleka
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    160 g mąki pszennej

    Ciasto:
    zaczyn z powyższego przepisu
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1,5 łyżki stopionego masła

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka
    kilka łyżek maku do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać do niej sól i wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec stopione masło. Wyrabiać do uzyskania elastycznego i jednolitego ciasta.

    Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do podwojenia objętości.

    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w owalny bochenek. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do napuszenia.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać makiem i nacechować nożem (zrobić kilka nacięć na bochenku).

    Piec w 220 st.C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec jeszcze ok. 20-25 minut (lub chwilę dłużej).

    Wyjąć i ostudzić na kratce. (Inspiracja/źródło: Smak mojej kuchni)

Porady

Przepis na 1 bochenek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować