Chleb razowy ze śliwką i sezamem

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Piekę pieczywo sama. Czasami trudno zabrać się do rzeczy, ale... warto - domowy smakuje najlepiej!:)

Ania Krysik
  • 130min

Składniki

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki:
1 kg mąki razowej
6 dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki drobnej soli
ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
sezam do posypania
szklanka suszonych wymoczonych śliwek
1 jajko
do wysmarowania blachy:
masło
bułka tarta

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb razowy ze śliwką i sezamem

  • 1. Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.

    Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól i suszone śliwki, połącz ze sobą składniki.
    Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.

    Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcichlebpieczywo

Komentarze

Podobne przepisy

chleb razowy

Dodane przez: iziona

Chleb razowy

W sklepach jest tak duży wybór...

Prosty chleb razowy

Dodane przez: AnetaJ

Prosty chleb razowy

To idealny przepis dla początkujących,...

image-0ycklau

Dodane przez: viola_dn

Chleb razowy na zakwasie

Smaczny i zdrowy swojski chleb...

1

Dodane przez: Amelka101

Chleb razowy naszpikowany czosnkiem i nasionami

Zupełnie inny, świetny w smaku...

image-1j5wik5

Dodane przez: Mniam1

Chleb pszenno-razowy

Chleb pieczony na drożdżach. Bardzo...

image-109gn38

Dodane przez: nika2404

Chleb ze śliwką

Smaczna odmiana od zwykłego pieczywa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE