Chleb razowy ze śliwką i sezamem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Piekę pieczywo sama. Czasami trudno zabrać się do rzeczy, ale... warto - domowy smakuje najlepiej!:)

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Z podanych składników wychodzą dwa bochenki:
    1 kg mąki razowej
    6 dag świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki drobnej soli
    ok. 3,5 szklanek przegotowanej letniej wody
    sezam do posypania
    szklanka suszonych wymoczonych śliwek
    1 jajko
    do wysmarowania blachy:
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy ze śliwką i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w cukrze i szklance letniej przegotowanej wodzie.

    Mąkę przesiej do naczynia, dodaj sól i suszone śliwki, połącz ze sobą składniki.
    Dolej ok. 3 szklanki przegotowanej wody, wyrób ciasto.

    Blachy posmaruj masłem, posyp bułką i wlej po równo ciasto. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie piecz w temp. 180 C ok. 60 min. Po upieczeniu wystudź.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować