Chleb razowy ze śliwką

4.48 (203 ocen)

  • 2 godz.

Domowa szyneczka jest, domowe pasty do chleba są, więc i musi być domowy, chrupiący i pachnący bochenek chleba.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 ml wody
    4 dag świeżych drożdży
    100 ml mleka
    400 g mąki pszennej chlebowej
    4 łyżki mąki razowej
    8 łyżek płatków owsianych
    3 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    garść suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb razowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Z drożdży, mleka, cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach mieszamy ze sobą resztę składników (za wyjątkiem śliwek), dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto (może być konieczne dodanie mąki. Dopóki ciasto nie będzie gładkie podsypujemy je mąką i zarabiamy). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 2. Wyrośnięte ciasto zarabiamy jeszcze raz tym razem z dodatkiem śliwek, formujemy chleb (u mnie forma keksowa), smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 *C na 10 minut, a następnie na ok 40 minut do 190*C. Upieczony chlebek studzimy. Kroimy zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować