Chleb razowy żytni

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Nie ma to jak domowy chleb z idealnie chrupiącą skórką. Warto go upiec na śniadanie lub kolację.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    300 ml ciepłej wody
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki razowej - żytniej

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania tortownicy
    1 łyżeczka mąki razowej - żytniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba to dolewamy jeszcze ciepłej wody. Na posypanej mąką stolnicy ciasto zagniatamy przez kilka minut.
  • 2. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką razowo - żytnią.
  • 4. Wrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilę na lekko posypanej mąką stolnicy, formujemy okrągły chleb i wkładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do podrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie chleb pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować