Chleb pszenno-razowy

4.96 (170 ocen)

Chleb pieczony na drożdżach. Bardzo prosty w przygotowaniu, idealny na pierwsze przygody z domowymi wypiekami.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej typ 650
    180g mąki pszennej razowej typ 2000
    200ml wody letniej
    100ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    12,5g drożdży
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.96 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Chleb pszenno-razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią ok 10 min.
  • 2. W misie, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać mąki, sól, olej i ziarna. Wszystko przemieszać.
  • 3. Do suchych składników wlać spieniony zaczyn i ciepłą, ale niegorącą wodę. Kiedy wszystkie składniki umieścimy w misce, zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 min. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść jeszcze raz i przełożyć do foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 200*C i piec przez 50 min. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować