Chleb pszenny z serkiem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domowy chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki pszennej z dodatkiem serka, zielonych oliwek i sezamu białego. Polecam na kanapki.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    80 g serka śmietankowego z oliwkami
    20 sztuk zielonych oliwek
    1 op suszonych drożdży ( 7 g )
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
    2 łyżki oleju
    5 łyżek sezamu białego
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    zimna woda do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z serkiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki kroimy w kosteczkę. Do miski wsypujemy sypkie składniki i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy serek śmietankowy i pokrojone oliwki, zagniatamy ciasto na chleb.
    Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ponownie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
    Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować