Tak dobry chlebek, że dopiero za 3 razem udało mi się zrobić zdjęcie czegoś więcej niż piętki ;) polecam
Składniki:
300 g wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
350 g mąki pszennej typ 750
100 g mąki pszennej typ 2000
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
Chleb pszenny drożdżowy z prażonymi płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Płatki owsiane wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor. Przestudzić.
Do misy robota wsypać obie mąki pszenne, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać rozczyn wraz z olejem do misy. Wsypać płatki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek.
Przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie można wierzch posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze