Chleb pszenny drożdżowy z prażonymi płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Tak dobry chlebek, że dopiero za 3 razem udało mi się zrobić zdjęcie czegoś więcej niż piętki ;) polecam

Składniki:


  • 300 g wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    350 g mąki pszennej typ 750
    100 g mąki pszennej typ 2000
    50 g płatków owsianych
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny drożdżowy z prażonymi płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki owsiane wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor. Przestudzić.

    Do misy robota wsypać obie mąki pszenne, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać rozczyn wraz z olejem do misy. Wsypać płatki, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować bochenek.

    Przełożyć do formy wyścielonej papierem i odstawić do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto wyrośnie można wierzch posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 35 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki Pszenica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować