Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Dorodny okrągły bochen robi wrażenie! Ten zapach i ta chrupiąca skórka... Poezja!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 200g zakwasu pszennego dokarmionego dzień wcześniej
    400g mąki pszennej chlebowej typ 750
    80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 lub 2000
    50g mąki żytniej chlebowej typ 720
    50g płatków owsianych pełnoziarnistych (lub górskich)
    130ml letniej wody
    200ml maślanki (w temp. pokojowej)
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb pszenny na maślance z prażonymi płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki uprażyć na suchej patelni na złoto-brązowy kolor, ostudzić.
    Mąki wymieszać z płatkami. Miód i sól rozpuścić w wodzie.
    Mąkę i wodę wymieszać, dodać zakwas, ciasto wyrabiać ok 8 minut ręcznie lub 5 minut za pomocą robota. Przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. W trakcie wyrastania ciasto złożyć 2-krotnie - pierwszy raz po 50 minutach, 2 raz po 30 minutach.
    Wyrośnięte ciasto odgazować na stolnicy, uformować bochenek, włożyć sklejeniem do góry do posypanego mąką koszyka albo miski wyłożonej ściereczką (ściereczkę należy mocno posypać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    Nagrzać piekarnik z kamieniem do chleba lub blachą w środku do 230stC. Chleb wyłożyć na łopatę, odwracając koszyk, z wierzchu naciąć ostrym nożem. Piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić chleb, piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec jeszcze 20 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie spryskać piekarnik wodą albo wrzucić na dno kostkę lodu.
    Upieczony chleb studzić na kratce przykryty ściereczką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować