Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Długo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    2 szczypty cukru
    garść ziaren słonecznika
    kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)
    300 ml wody (pokojowa temperatura)
    4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników.
  • 2. Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut.
  • 3. Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7.
  • 4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • chleb 5. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni.
  • chleb 6. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.
  • chleb 7. Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba.

Porady

Czosnek niedźwiedzi możemy dodać świeży jak i suszony, ale także możemy z niego zrezygnować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Dynia Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować