Długo nastawiałam się do upieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 szczypty cukru
garść ziaren słonecznika
kilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)
300 ml wody (pokojowa temperatura)
4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania wszystkich składników.
2.Później dodajemy ziarna słonecznika i 4 liście czosnku niedźwiedziego drobno pokrojonego i miksujemy na najszybszych obrotach przez 5 minut.
3.Zostawiamy ciasto w tej misce pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o wymiarach 25x11x7.
4.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
5.Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni.
6.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.
7.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba.
Porady
Czosnek niedźwiedzi możemy dodać świeży jak i suszony, ale także możemy z niego zrezygnować.
Komentarze