Chleb Pszenno Żytni Na Zakwasie Bez Długiego Wyrastania

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chlebek nie jest całkowicie na samym zakwasie, a to dlatego że mieliśmy młody zakwas pszenny i chleb na tak młodym zakwasie mógłby się nie udać, po drugie lubimy dość szybkie przepisy i drożdże w tym przepisie przyspieszają wyrastanie chleba lecz nie zmieniają jego smaku i nie czuć ich w samym chlebie.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jeden duży bochenek chleba:





    Zaczyn:

    8-10 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka mąki
    130 ml ciepłej wody

    Ciasto właściwe:
    100 g mąki razowej
    400 g mąki chlebowej typ 650
    250-300 g zakwasu pszennego, czynnego, pracującego (wcześniej dokarmionego)
    2 płaskie łyżeczki soli (14 g)
    130 ml letniej wody
    2 łyżki oleju (niekonieczne )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez długiego wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek po przekrojeniu 1. 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy i czekamy około 10 minut aby zaczęły pracować.
    2. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy zakwas, sól, resztę wody i pracujący zaczyn.
    Wyrabiamy nieprzerwanie przez 10 minut za pomocą robota lub ręcznie. W trakcie możemy dodać ewentualnie olej.
    3. Po wyrobieniu zostawiamy w misce na 20 minut.
    4. Po tym czasie znów mieszamy przez około 3 minuty, następnie wyjmujemy z miski i przekładamy na stolnice obsypana mąką. Ciasto nie może być za rzadkie ani za twarde.
    Formujemy chlebek który kładziemy na blaszkę od piekarnika obsypaną dość mocną mąką (mogą być też płatki i mąką) Górę chlebka również obsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    5. Po wyrośnięciu nacinamy dowolnie chlebek ostrym nożem lub żyletką.

    Pieczemy najpierw w 220 stop. przez 10 minut, a następnie w 180 przez 45-50 minut.

    Upieczony chlebek ostukany od spodu będzie miał głuchy dźwięk.

Porady

Ps. Jeśli chcecie aby chlebek miał mocno chrupiącą skórkę to wstawiamy razem z chlebkiem do piekarnika, małe, naczynko z wodą lub spryskujemy piekarnik wodą. Natomiast jeśli chcemy aby skórka była przyjemnie miękka, to po upieczeniu od razu ! zawijamy chlebek w lnianą lub bawełnianą ściereczkę w której pozwalamy mu całkowicie ostygnąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować