Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania

4.5 (165 ocen)

Podstawą do upieczenia dobrego, smacznego chleba jest oczywiście dobra mąką i odrobina cierpliwości. Nic tak nie wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie.

Składniki:

  • Składniki na 3 keksówki:

    Zaczyn:
    250 gr aktywnego zakwasu
    300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
    250 gr wody o temp. pokojowej


    Ciasto właściwe:
    1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750
    550 ml letniej wody
    15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru
    2 i 1/2 łyżeczki soli
    8 łyżek Oleju np. Oleju Polskiego
    + Cały zaczyn z wieczora dnia poprzedniego
    2 łyżki kminku
    garść siemienia lnianego
    5 płaskich łyżek podprażonego słonecznika
    mak do obsypania chlebków
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Chleb na zakwasie - bez długiego wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZACZYN

    1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek szykujemy zaczyn.
  • 2. W dużej misce np. 5 litrowej mieszamy odmierzona ilość zakwasu z mąka oraz wodą.
    Przykrywamy folią, zostawiając mała szparę i odstawiamy na noc w nieprzewiewne miejsce np. do zimnego piekarnika.
  • 3. CIASTO WŁAŚCIWE

    1. Do dużej miski wsypujemy całą mąkę Podprażamy słonecznik i dodajemy do maki razem zresztą nasion.
    Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się.
  • 4. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot )
  • 5. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość ( u mnie robot około 5-7 min) ciasto ma delikatnie lepić się.
    Następnie obsypujemy mąką i odstawiamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na 1 h.
  • 6. Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagniatamy tym razem już ręcznie i dzielimy równo na trzy części. Wkładamy do wysmarowanych keksówek i wysypanych mąką i odstawiamy na 30-40 min w ciepłe nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Oczywiście przykrywamy folią spożywczą aby nie wyschły!
  • 7. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na grzanie góra-dół 220 stopni.
    Chlebki przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika smarujemy woda, nacinamy i obsypujemy np. makiem.
    Pieczemy w 200 - 190 stopniach przez 1 h i 10 min.
    U mnie piekarnik elektryczny czasami przypieka za bardzo górę i wtedy 20 min przed końcem zostawiam grzanie tylko dolne.
    Chleb dziele na połówki i zamrażam w woreczkach foliowych, wyjmuje codziennie jedna połówkę i w ten sposób mam ciągle świeże pieczywko :)

Porady

Dobrze wypieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Drożdże Ziarna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować