Słodki chlebek z dodatkiem soku pomarańczowego, pyszny! :)
Składniki:
500 g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
4- 5 łyżek cukru
100 ml mleka
100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
100 g jogurtu naturalnego
1 jajko
50 g masła miękkiego
Chleb pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować podłużny bochenek i umieścić go w dużej formie keksówce wysmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek odstawić na około 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie piec w 200st.C około 30 minut do zarumienienia.
3.Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego! (inspiracja: Domowe Wypieki)
Komentarze