Chleb pomarańczowy

0 (0 ocen)

Jest to chlebek na drożdżach więc rośnie ekspresowo. Ma wspaniały, lekko pomarańczowy kolor i jest mięciutki jak puszek.

Składniki:

  • 3.5 szklanki mąki (lub ciut więcej)
    szklanka soku pomarańczowego
    1/2 szklanki rodzynek (można pominąć)
    łyżka miodu
    4 dag drożdży
    łyżka oleju
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok pomarańczowy delikatnie podgrzewamy razem z miodem (i rodzynkami jeśli je dodajemy). Wkruszamy drożdże i mieszamy, by całkowicie się rozpuściły.

    Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy do masy, zagniatając ciasto.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.

    Po tym czasie znów krótko wyrabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do formy.

    Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce by podrosło.

    Pieczemy około 40 minut w temp. 190 stopni.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować