Chleb żytnio-orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i domowe pieczywo. U mnie chrupiący i smakowity chlebek z mąki żytniej oraz orkiszowej z dodatkiem błonnika oraz siemienia lnianego. Polecam na śniadanie lub kolację kromeczkę takiego domowego pieczywa z ulubionymi dodatkami.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki żytniej białej
    1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej
    1 łyżka błonnika witalnego + do posypania
    1 łyżka siemienia lnianego + do posypania
    1 łyżeczka soli
    1 op. suchych drożdży
    1 szkl ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb żytnio-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, błonnik, siemie, sól oraz suche drożdże, mieszamy razem. Następnie wlewamy ciepłą wodę oraz dolewamy oliwę. Wyrabiamy dokładnie ciasto na chleb i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie delikatnie przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do keksówki, wyrównujemy i zwilżamy zimną wodą. Posypujemy siemieniem i błonnikiem. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy chleb przez 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce.
    Oczywiście można również upiec chleb na mące pszennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować