Chleb orkiszowy

5 (200 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowy wypiek jest najlepszy bo długo poleży.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Mąka orkiszowa 800 gram
    Sól 2 łyżeczki
    Drożdże suche 7 gram
    Drożdże świeże 14 gram
    Miód łyżeczka płaska
    Olej rzepakowy 1 łyżka
    Ciepła woda 600 ml
    Dodatkowo:
    Pestki dyni do posypki
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Mąkę i sól razem wymieszać, dodać suche drożdże. Z świeżych drożdży zarobić rozczyn. W środku mąki zrobić dołek, wlać przygotowany rozczyn, olej, miód i wodę. Ciasto dokładnie wyrobić rękami lub mikserem przez 5-10 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów (polecam mikser). Gotowe ciasto przenieść do foremek o wymiarach 21x10 cm wysmarowanych masłem i posypanych otrębami. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować