Bardzo lubimy domowe pieczywo. Ten chlebek, nawet po dwóch dniach jest miękki i sprężysty.
Składniki:
Zakwas:
50 g zakwasu żytniego
70 g mąki żytniej typ 720
70 ml wody
Zaparka:
70 g mąki pszennej
150 ml wrzącej wody
1 łyżka siemienia lnianego
Ciasto właściwe:
cały zakwas
cała zaparka
300 g mąki pszennej typ 750
czubata łyżeczka dżemu jabłkowego
płaska łyżeczka miodu
9 g soli
ok 90 ml wody
7 g świeżych drożdży
Chleb na zakwasie z zaparką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zakwasu włożyć do miski, wymieszać i zostawić na 10 - 12 godzin przykryte ściereczką. Najlepiej przygotować zakwas wieczorem i zostawić na całą noc.
2.Odmierzoną mąkę wymieszać z lnem. Zalać gorącą wodą, wymieszać i też zostawić pod przykryciem na całą noc.
3.Rano do większej miski włożyć zakwas i zaparkę. W szklance wymieszać dżem, miód, drożdże ( większa szczypta) i wodę. Dodać do zakwasu z zaparką i dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z solą i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
4.U mnie ciasto rosło 2.5 godziny.
5.Wyłożyć ciasto z miski i odgazowując złożyć od zewnątrz do środka. Z powrotem przenieść do miski niech trochę podrośnie.
6.Uformować chlebek i złożeniem do góry włożyć do koszyczka oprószonego mąką. Jeżeli nie mamy koszyczka to można wykorzystać naczynie żaroodporne wyłożone lnianą lub bawełnianą ściereczką.
7.Zabezpieczyć folią przed wysychaniem i zostawić do wyrośnięcia.
8.Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i zdecydowanym ruchem ale delikatnie wyrzucić chleb z koszyczka. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć.
9.Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze