Chleb na zakwasie z zaparką

4.5 (164 ocen)

Bardzo lubimy domowe pieczywo. Ten chlebek, nawet po dwóch dniach jest miękki i sprężysty.

Składniki:

  • Zakwas:
    50 g zakwasu żytniego
    70 g mąki żytniej typ 720
    70 ml wody

    Zaparka:
    70 g mąki pszennej
    150 ml wrzącej wody
    1 łyżka siemienia lnianego

    Ciasto właściwe:
    cały zakwas
    cała zaparka
    300 g mąki pszennej typ 750
    czubata łyżeczka dżemu jabłkowego
    płaska łyżeczka miodu
    9 g soli
    ok 90 ml wody
    7 g świeżych drożdży

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na zakwasie z zaparką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas 1. Składniki zakwasu włożyć do miski, wymieszać i zostawić na 10 - 12 godzin przykryte ściereczką. Najlepiej przygotować zakwas wieczorem i zostawić na całą noc.
  • Zaparka 2. Odmierzoną mąkę wymieszać z lnem. Zalać gorącą wodą, wymieszać i też zostawić pod przykryciem na całą noc.
  • Ciasto 3. Rano do większej miski włożyć zakwas i zaparkę. W szklance wymieszać dżem, miód, drożdże ( większa szczypta) i wodę. Dodać do zakwasu z zaparką i dobrze wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z solą i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto 4. U mnie ciasto rosło 2.5 godziny.
  • Złożenie ciasta 5. Wyłożyć ciasto z miski i odgazowując złożyć od zewnątrz do środka. Z powrotem przenieść do miski niech trochę podrośnie.
  • Ciasto w koszyczku 6. Uformować chlebek i złożeniem do góry włożyć do koszyczka oprószonego mąką. Jeżeli nie mamy koszyczka to można wykorzystać naczynie żaroodporne wyłożone lnianą lub bawełnianą ściereczką.
  • Wyrośnięty chleb 7. Zabezpieczyć folią przed wysychaniem i zostawić do wyrośnięcia.
  • Nacięcia 8. Dużą blachę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia i zdecydowanym ruchem ale delikatnie wyrzucić chleb z koszyczka. Ostrym nożem lub żyletką zrobić kilka nacięć.
  • Chleb po upieczeniu 9. Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Razem z chlebem wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu. Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować