Szybki chleb na zakwasie

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Chlebek z dodatkiem zakwasu, jednak na drożdżach rośnie szybciej i nie wymaga wielu godzin oczekiwania.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 250 g wody
    5 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    150 g zakwasu
    7 g soli
    180 g mąki żytniej typ 720
    280 g mąki pszennej typ 650
    Siemię lniane do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybki chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, dodać zakwas i wymieszać. W pojemniku od maszyny wymieszać obie mąki i sól. Wlać drożdże z zakwasem i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie przełożyć do keksówki, wyrównać wierzch dłonią zwilżoną wodą. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb posypać siemieniem lnianym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 20 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 190 i piec jeszcze 40 minut. Chleb wyjąć z formy, wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym ostygnięciu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować