REKLAMA

Chleb na zakwasie z zaparką

wyświetlono: 257 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Przepyszny chlebek pszenno-żytni. Z dodatkiem siemienia lnianego. Ładnie rośnie dzięki niewielkiemu dodatkowi drożdży, ale długo utrzymuje świeżość.

opublikowany: 10.02.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    60 g wody
    60 g mąki pszennej typ 2000
    Zaparka:
    100 g mąki żytniej typ 2000
    100 g wrzątku
    Ciasto właściwe:
    150 g mleka
    5 g świeżych drożdży
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    350 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżki siemienia lnianego
    Ziarna do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.

    Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.

    Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Chleb na zakwasie z zaparką

Bardzo lubimy domowe pieczywo. Ten chlebek, nawet po dwóch dniach jest miękki i sprężysty.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 20.08.2015 | wyświetlono: 1039 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb żytni na zakwasie

Nie ma to, jak pachnący domowy chleb na zakwasie. Dodatek ziaren- wzbogaca smak.

kategoria: Pieczywo chleb chleb na zakwasie pesto Zakwas opublikowany: 04.02.2014 | wyświetlono: 3362 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Cynamonowy Pył Cynamonowy Pył

Chleb na zakwasie i drożdżach

Chlebek bardzo dobry w smaku , z chrupiącą skórką , o cudownym zapachu.

kategoria: Pieczywo chleb Zakwas opublikowany: 06.09.2013 | wyświetlono: 32329 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE