Chleb na zakwasie z zaparką

0 (0 ocen)

Przepyszny chlebek pszenno-żytni. Z dodatkiem siemienia lnianego. Ładnie rośnie dzięki niewielkiemu dodatkowi drożdży, ale długo utrzymuje świeżość.

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    60 g wody
    60 g mąki pszennej typ 2000
    Zaparka:
    100 g mąki żytniej typ 2000
    100 g wrzątku
    Ciasto właściwe:
    150 g mleka
    5 g świeżych drożdży
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    350 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżki siemienia lnianego
    Ziarna do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z zaparką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z mąką i wodą, przykryć ściereczką i odstawić na cała noc.

    Rano zalać mąkę żytnią wrzątkiem (najlepiej w misce), szybko wymieszać, przykryć przykrywką i odstawić do ostudzenia.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól i siemię lniane. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Dodać oliwę, zaparkę i zaczyn, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do misy i zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie przełożyć do formy (średnica 21cm) wyłożonej papierem, wyrównać dłonią zmoczoną w wodzie, posypać czarnym sezamem (siemię lniane już mi się skończyło ;)) i odstawić do ponownego wyrośnięcia, około godziny.

    Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok. 25 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Siemię lniane Mąka pszenna Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować