Chleb z dużą ilością przeróżnych ziarenek, dzięki czemu jest to zdrowsza wersja wypieku. Tym bardziej, że część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, która wzbogaca dodatkowo smak chleba.
Składniki:
350 ml wody
2 łyżki miodu
25 g drożdży świeżych
300 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850
1 łyżka soli
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki pestek z dyni
1/4 szklanki maku
Chleb wieloziarnisty na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
2.Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży.
3.Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do keksówki (10 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą.
Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)
Komentarze