Chleb wieloziarnisty na drożdżach

4.5 (188 ocen)

Chleb z dużą ilością przeróżnych ziarenek, dzięki czemu jest to zdrowsza wersja wypieku. Tym bardziej, że część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, która wzbogaca dodatkowo smak chleba.

Składniki:

  • 350 ml wody
    2 łyżki miodu
    25 g drożdży świeżych
    300 g mąki pszennej typ 750
    200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850
    1 łyżka soli
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    1/2 szklanki pestek z dyni
    1/4 szklanki maku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb wieloziarnisty na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Mąki, sól i wszystkie ziarenka wymieszać w misce, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wlać resztę ciepłej wody i spieniony zaczyn z drożdży.
  • 3. Zagnieść ciasto, wyrabiając go 10-15 min, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i przełożyć do keksówki (10 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą.
    Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pełnoziarnista Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować