Sernik w łatki

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubiony sernik, który często piecze moja babcia. Idealny na każdą okazję, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    25 dag mąki
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 jajko
    125 g margaryny (np. PALMA)
    szczypta soli
    Masa serowa:
    250 g margaryny (np. PALMA)
    30 dag cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    6 jajek
    80 dag sera mielonego
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mąki kartoflanki
    aromat
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik w łatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, margarynę i sól. Wyrobić ciasto, Wyłożyć większą część ciasta na spód blachy, resztę pozostawić na łatki.
  • 2. Masa serowa:
    Tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ser (stopniowo). Ubić białka, dodać je do masy, dodać mąkę, mąkę kartoflankę i aromat (np. waniliowy) Wymieszać delikatnie i wylać na ciasto. Z reszty ciasta odrywać kawałki i układać na masie serowej. Piec w 180 stopniach do czasu aż skórka z wierzchu mocno zbrązowieje i popęka (ok. 70-80 min.)

Porady

Masę serową najlepiej przygotować w malakserze, gdyż może być zbyt gęsta na wykonie jej mikserem. Ja robię ją w blenderze i też wychodzi:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować