Przepyszny chleb żytni. Niesamowicie miękki, z mnóstwem drobnych dziurek. Córka (6 lat) okrzyknęła go mianem ‘najlepszego zakwasowca” a to już coś znaczy :D
Składniki:
Żurek:
20 g zakwasu żytniego
60 g wody
20 g mąki żytniej typ 720
Kwas:
150 ml mleka
185 g mąki żytniej typ 720
0,5 łyżeczki kminku
szczypta suchych drożdży
Ciasto właściwe:
100 g wody
75 g mąki pszennej typ 650
210 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
Chleb mleczny żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn zwany żurkiem: wymieszać zakwas, wodę i mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia rano przygotować kwas. Do zaczynu dodać mleko, mąkę, kminek i szczyptę suchych drożdży (jeśli jest w domu jest bardzo ciepło można drożdże całkowicie pominąć), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Następnie dodać do misy wodę, obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Przełożyć do keksówki (dł 20cm), wyrównać. Oprószyć grubo mąką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny).
Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze