Chleb mleczny żytni

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb żytni. Niesamowicie miękki, z mnóstwem drobnych dziurek. Córka (6 lat) okrzyknęła go mianem ‘najlepszego zakwasowca” a to już coś znaczy :D

Składniki:


  • Żurek:
    20 g zakwasu żytniego
    60 g wody
    20 g mąki żytniej typ 720
    Kwas:
    150 ml mleka
    185 g mąki żytniej typ 720
    0,5 łyżeczki kminku
    szczypta suchych drożdży
    Ciasto właściwe:
    100 g wody
    75 g mąki pszennej typ 650
    210 g mąki żytniej typ 720
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb mleczny żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn zwany żurkiem: wymieszać zakwas, wodę i mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Następnego dnia rano przygotować kwas. Do zaczynu dodać mleko, mąkę, kminek i szczyptę suchych drożdży (jeśli jest w domu jest bardzo ciepło można drożdże całkowicie pominąć), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.

    Następnie dodać do misy wodę, obie mąki i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Przełożyć do keksówki (dł 20cm), wyrównać. Oprószyć grubo mąką i odstawić do wyrośnięcia (około godziny).

    Naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 30 minut. Wystudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować