Chleb mleczny na zakwasie

5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ostatnio upiekłam pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

    500 gram mąki pszennej chlebowej

    2/3 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki wody źródlanej

    2 łyżki roztopionego masła

    1 łyżka cukru

    1 łyżka soli

    1 łyżeczka drożdży suszonych

    Na wierzch:

    1 jajko

    2 łyżki śmietany słodkiej
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki Zakwas

Chleb mleczny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, letnie mleko oraz zakwas. Ciasto dokładnie wyrabiamy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy do momentu aż ciasto wchłonie masło. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie zagniatamy, formujemy w dwa bochenki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch nacinamy nożem, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bochenki smarujemy rozkłóconym jajkiem ze śmietaną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce.

Porady

Wierzch można posypać dowolnymi ziarnami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować