Mleczny chleb pszenno - żytni

0 (0 ocen)

Pyszny domowy chleb - nie ma nic lepszego. Warto chociaż od czasu do czasu upiec samemu. Do tego masełko i pomidorek lub ogórek i mamy pyszne i lekkie jedzonko.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
    250 g mąki żytniej typ 500
    1 łyżka cukru
    300 ml letniego mleka
    7 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    3 łyżki siemienia lnianego + do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Mleczny chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
    Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
    W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
    Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
    Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
    Zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
    ( na dno wstawić naczynie z wodą )
    Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować