Pyszny domowy chleb - nie ma nic lepszego. Warto chociaż od czasu do czasu upiec samemu. Do tego masełko i pomidorek lub ogórek i mamy pyszne i lekkie jedzonko.
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 500
1 łyżka cukru
300 ml letniego mleka
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 łyżki siemienia lnianego + do posypania
Mleczny chleb pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wlać mleko, wsypać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia się drożdży.
Potem wlać mleko, dodać mąki zmieszane z solą i mieszać hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.
W międzyczasie wsypać siemię i wyrabiać ciasto 10 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wyjąc ciasto, przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 10 x 6 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Spryskać wodą, posypać siemieniem i zakryć folią.
Zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 35 minut.
( na dno wstawić naczynie z wodą )
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Komentarze