Chleb pytlowy z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

Chlebek z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy chlebek bez polepszaczy.

Składniki:


  • Zaczyn
    75 g aktywnego zakwasu żytniego
    250 g mąki żytniej 720
    200 g wody
    Ciasto chlebowe
    250 g maki żytniej typ 720
    75 g mąki pszennej typ 500
    2 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżeczka soli
    220-250 ml wody
    cały zaczyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn umieścić w szklanej misce, wymieszać przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.Wszystkie składniki ciasta chlebowego oprócz wody umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Zostawić na 5 minut. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Chleb z siemieniem lnianym

To może cię zainteresować