Chlebek z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy chlebek bez polepszaczy.
Składniki:
Zaczyn
75 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej 720
200 g wody
Ciasto chlebowe
250 g maki żytniej typ 720
75 g mąki pszennej typ 500
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
220-250 ml wody
cały zaczyn
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn umieścić w szklanej misce, wymieszać przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.Wszystkie składniki ciasta chlebowego oprócz wody umieścić w misce i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Zostawić na 5 minut. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc.
Komentarze