Pyszny, zdrowy a w dodatku bezglutenowy ! Chleb gryczany z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g mąki gryczanej
550 ml wody
15 ml oleju
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
Bały mak do posypania
Chleb gryczany z czosnkiem niedźwiedzim i białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone droździe, cukier, sól - mieszamy .
2. Powoli wlewamy UWAGA ! ciepłą wodę ( temperatura wody zapobiegnie tworzeniu się dziury w chlebie ), następnie dodajemy olej i czosnek.
3. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min.
4.Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy do wyłożonej papierem formy.
5. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min.
6. W tym czasie na dnie piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wodą i nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
7. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min ( należy sprawdzać , ponieważ czas pieczenia zależy od mocy piekarnika.
8. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać "głuchy" dźwięk.
Komentarze