CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny, zdrowy a w dodatku bezglutenowy ! Chleb gryczany z aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej
    550 ml wody
    15 ml oleju
    7 g suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    Bały mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb gryczany z czosnkiem niedźwiedzim i białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHLEB GRYCZANY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I BIAŁYM MAKIEM 1. 1.Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suszone droździe, cukier, sól - mieszamy .
    2. Powoli wlewamy UWAGA ! ciepłą wodę ( temperatura wody zapobiegnie tworzeniu się dziury w chlebie ), następnie dodajemy olej i czosnek.
    3. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 35 min.
    4.Po tym czasie masa powinna zrobić się puszysta. Mieszamy ciasto aby je odgazować i przelewamy do wyłożonej papierem formy.
    5. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok 30 min.
    6. W tym czasie na dnie piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wodą i nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
    7. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min ( należy sprawdzać , ponieważ czas pieczenia zależy od mocy piekarnika.
    8. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać "głuchy" dźwięk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować