Przepis na chleb prosty i bardzo szybki w wykonaniu, a do jego wypieku nie potrzebna nam jest żadne specjalne urządzenie czy piec, wystarczy zwykły piekarnik
1. Składniki suche wsypujemy do miski .
W oddzielnym naczyniu robimy drożdżowy rozczyn. Do ciepłej ale nie gorącej wody dodajemy pokruszone drożdże , cukier i sól, mieszamy energicznie do rozpuszczenia składników. Nie czekamy aż drożdże zaczną "pracować", od razu wlewamy rozczyn do suchych składników i wyrabiamy ciasto, do momentu połączenia składników. Powinno mieć lekko lejąca formę.
Ciasto odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Po tym czasie przekładamy je do 2 form do pieczenia (keksówki około 30 cm) wysmarowanych olejem i odstawiamy ponownie na 15 minut.
Po tym czasie pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach .
Komentarze