Domowy chleb

  • wyświetlono: 3840 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 1

Ten przepis mam już parę lat i nie raz z niego korzystałam. Zaciekawił mnie tym że robi się go bardzo szybko, a zapach w domu podczas pieczenia chleba jest nie do opisania.

26234939_1362802727158535_259184738_n-1

Składniki

Składniki na 2 duże keksówki o wymiarach 30x12
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1 szklanka ziaren słonecznika
do posypania:
mak
sezam

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i jedną łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, resztę wody i słonecznik. Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzać do temp. 40 s C Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem. Wierzch posypać makiem i sezamem. Wstawić do piekarnika na 10 minut by wyrósł. Po tym czasie temperaturę nastawić na 190 s C z termoobiegiem i piec 1 godzinę.

Porady

Zawinięty w folię utrzymuje świeżość przez parę dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcisezammakdrożdżesłonecznikdomowy chleb
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1n4wvok

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Chleb domowy

Zawsze się udaje

chleb

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy chleb pełnoziarnisty

Najprostszy pełnoziarnisty domowy...

Domowy chleb tostowy

Dodane przez: Alex M

Domowy chleb tostowy

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb...

gotowe

Dodane przez: ziutula

domowy chleb graham

chlebek jest smaczny, chrupiący,...

Domowy chlebek pełnoziarnisty

Dodane przez: Dzarkos

Domowy chleb ziarnisty

Smaczny i zdrowy chleb z domowego...

Upieczony chlebuś

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb babci Ewy

Pyszny chleb wypróbuj go sam jest...